Koriander en haar sublieme rol in de Peruaanse keuken
De Peruaanse keuken is een ware smaakexplosie en één ingrediënt speelt daarbij een sublieme rol: koriander. Deze kruidige plant is onmisbaar in vele Peruaanse gerechten en geeft ze een unieke en exotische smaak. Ontdek de veelzijdigheid van koriander in de Wereldwijde keuken.
31 maart 2023
Koriander en haar sublieme rol in de Peruaanse keuken
Hoi! Wist je dat koriander zo'n belangrijke rol speelt in de Peruaanse keuken? In dit artikel ga ik je hier alles over vertellen en je inspireren om zelf aan de slag te gaan met dit heerlijke kruid.
Hoe gebruiken ze koriander in Peru?
Koriander is een onmisbaar ingrediënt in de Peruaanse keuken. Je vindt dit kruid dan ook terug in tal van gerechten zoals ceviche, lomo saltado, en papa rellena. Koriander geeft een frisse en kruidige smaak aan gerechten en past perfect bij de frisse en zure smaken in de Peruaanse keuken.
Waarom houden sommige mensen niet van koriander?
Misschien heb je weleens gehoord dat sommige mensen koriander helemaal niet lekker vinden en het zelfs naar zeep vinden smaken. Dit komt doordat sommige mensen een bepaald gen hebben dat ervoor zorgt dat koriander anders smaakt voor hen. Ze ruiken een bepaalde stof in het kruid die voor hen erg onaangenaam is.
Koriander en onze smaakpapillen
Niet alleen heeft koriander een belangrijke rol in de Peruaanse keuken, het heeft ook effect op onze smaakpapillen. Bij sommige mensen kan het kruid een tintelende sensatie geven, terwijl anderen juist de frisse smaak waarderen. Het is dus echt een smaak die persoonlijk is.
Aan de slag met koriander
Heb ik je al kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan met koriander? Probeer bijvoorbeeld eens deze Peruaanse ceviche:
- 400 gram witvis
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- Handvol koriander
- 1/2 limoen
- Zout en peper naar smaak
Snijd de vis in blokjes. Hak de ui, knoflook, peper en koriander fijn. Meng alles samen met een beetje zout en peper. Pers de limoen uit en voeg het sap toe aan het mengsel. Laat het geheel minstens 15 minuten in de koelkast marineren.
Hoe ga jij koriander toepassen in je eigen keuken? Laat het me weten in de reacties!
