Lees voor
Omroep MAX

Hoe gebruik je koriander in desserts?

Durf je koriander op een andere manier te gebruiken dan in hartige gerechten? Ontdek hoe deze aromatische kruid kan bijdragen aan het creƫren van onvergetelijke desserts. Laat je inspireren door onze tips en trucs om deze unieke smaak toe te voegen aan je zoete creaties.

Hoi daar, Ben jij ook gek op koken en experimenteren in de keuken? Dan moet je zeker eens koriander gebruiken in desserts! Koriander is een heerlijk kruid dat vaak wordt gebruikt in hartige gerechten, maar het kan ook prima in zoete gerechten worden verwerkt. In dit artikel geef ik je wat inspiratie en eenvoudige recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Wat is koriander precies? Koriander is een kruid dat veel wordt gebruikt in de Aziatische en Latijns-Amerikaanse keuken. Het heeft een unieke smaak die vaak wordt omschreven als citrusachtig, kruidig en een tikje zoet. Korianderblad en -zaden worden het meest gebruikt, maar ook de wortel en de stengels kunnen worden verwerkt.

Waarom koriander in desserts?

Koriander wordt vaak geassocieerd met hartige gerechten, zoals curry's en stoofpotten. Maar het kruid kan ook prima worden gebruikt in zoete gerechten. Door het toevoegen van koriander krijgt een dessert een bijzondere twist en een verrassende smaak. Het kruid kan worden gebruikt in cakes, koekjes, ijs en zelfs in chocolade!

Recepten met koriander

Hieronder vind je drie eenvoudige recepten waarin koriander wordt gebruikt. Probeer ze eens uit en laat je verrassen door de heerlijke smaken!

Koriander-citroen koekjes

  • 125 gram boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • sap en rasp van 1 citroen
  • snufje zout
  • 150 gram bloem
  • 2 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes
Meng de boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg het ei, citroensap en -rasp en snufje zout toe en meng goed door elkaar. Voeg tot slot de bloem en koriander toe en meng tot een stevig deeg. Maak kleine bolletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat. Druk ze lichtjes plat. Bak de koekjes in 15-20 minuten op 180 graden.

IJs met koriander en mango

  • 500 ml vanille-ijs
  • 1 mango, in stukjes
  • 2 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes
Laat het ijs iets zachter worden en meng de stukjes mango en de koriander erdoorheen. Schep het ijs in mooie glazen en laat het nog even opstijven in de vriezer.

Chocolade truffels met koriander

  • 200 gram pure chocolade
  • 75 ml slagroom
  • 2 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes
Smelt de chocolade au bain-marie en voeg de slagroom en koriander toe. Roer goed door elkaar en laat het mengsel opstijven in de koelkast. Maak er kleine balletjes van en rol ze door wat cacaopoeder of gehakte nootjes. Zo, nu heb je wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan met koriander in desserts. Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer erop los! Liefs, Je assistent