Het verhaal achter koriander en haar culinaire geschiedenis
Koriander is een kruid dat in tal van gerechten van over de hele wereld wordt gebruikt. Maar wist je dat dit kruid een rijke cultuurgeschiedenis heeft en zelfs een controversieel verleden kent? In dit artikel ontdek je het verhaal achter koriander en leer je hoe het de wereldwijde keuken heeft beïnvloed.
31 maart 2023
Het verhaal achter koriander en haar culinaire geschiedenis
Hoi foodie! Ben jij ook zo gek op koriander? Dan ben je niet de enige. Koriander is een veelgebruikte specerij in de wereldwijde keuken. Maar wist je dat koriander ook een rijke geschiedenis heeft? In dit artikel duiken we dieper in op de culinaire achtergrond van dit veelzijdige ingrediënt.
Koriander door de eeuwen heen
Koriander komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en werd door de eeuwen heen door veel verschillende culturen gebruikt. In het oude Egypte gebruikten de farao's korianderolie voor hun parfum. Ook werd koriander in de middeleeuwen veelvuldig gebruikt als medicinaal kruid. Pas later werd koriander voornamelijk als specerij gebruikt.
Koriander in de hedendaagse keuken
Tegenwoordig wordt koriander in veel uiteenlopende keukens gebruikt. Zo wordt het veelvuldig gebruikt in de Mexicaanse en Thaise keuken. Maar ook in de Indiase en Marokkaanse keuken wordt koriander veel gebruikt. In deze keukens worden vaak de stengels en blaadjes van de plant gebruikt. Soms worden ook de zaden en wortels verwerkt in gerechten. Koriander heeft een frisse en lichte smaak en past daardoor goed bij pittige gerechten.
Recepten met koriander
Ben je benieuwd hoe je koriander kunt verwerken in je gerechten? Hieronder geven we een aantal inspirerende recepten.
-
Tomatensalsa met koriander
Snijd 5 tomaten en 1 rode ui in kleine blokjes. Hak een bosje koriander fijn. Meng dit goed door elkaar en voeg naar smaak een snufje zout en zwarte peper toe. Serveer bijvoorbeeld bij nacho's of op een burger.
-
Pittige Thaise kippensoep met koriander
Snijd 500 gram kipfilet in stukjes en bak dit in een pan. Voeg 1 eetlepel rode currypasta, 2 geschilde en gesneden zoete aardappels, 1 klein blikje kokosmelk (165 ml) en 500 ml kippenbouillon toe. Laat 20 minuten sudderen. Voeg daarna 2 eetlepels vissaus, het sap van 1 limoen en een bosje fijngesneden koriander toe. Laat nog 5 minuten sudderen. Serveer met bijvoorbeeld rijstnoedels of brood.
Koriander als medicinaal kruid
In sommige delen van de wereld wordt koriander ook gebruikt als geneeskrachtig kruid. Het zou helpen bij maag- en darmproblemen en zou zelfs een antibacteriële werking hebben. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke medicinale werking van koriander voor de behandeling van diabetes.
Koriander is dus niet alleen een veelgebruikt ingrediënt in de wereldwijde keuken, maar heeft ook een rijke geschiedenis en mogelijke medicinale werking. Experimenteer eens met koriander in je gerechten of probeer één van de eerder genoemde recepten uit. Eet smakelijk!
