Lees voor
Omroep MAX

De bijzondere culinaire waarde van korianderzaad

Korianderzaad is een specerij met een kenmerkende geur en smaak die in veel gerechten over de hele wereld wordt gebruikt. Maar wist je dat het ook talloze gezondheidsvoordelen heeft? Ontdek hoe korianderzaad een onmisbaar ingrediƫnt in je keuken kan worden!

De bijzondere culinaire waarde van korianderzaad

Hey jij daar! Heb je ooit gehoord van korianderzaad? Dit kruid heeft een bijzondere culinaire waarde en wordt vaak gebruikt in de wereldwijde keuken. In dit artikel ontdek je alles over korianderzaad, van zijn geschiedenis tot de voordelen voor de gezondheid en hoe je het kunt gebruiken in verschillende wereldwijde gerechten.

Geschiedenis van korianderzaad

Koriander is een kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in verschillende culturen. Het is afkomstig uit het Midden-Oosten en de Middellandse Zee, maar wordt nu overal ter wereld verbouwd. In de keuken worden meestal de zaden gebruikt en niet de bladeren. Korianderzaad heeft een lichte, frisse en kruidige smaak.

Voordelen van korianderzaad voor de gezondheid

Korianderzaad heeft een aantal voordelen voor de gezondheid. Het kan helpen bij de spijsvertering, verlichting bieden bij ontstekingen en zelfs werken als een natuurlijk antioxidant. Het is ook rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer.

Gebruik van korianderzaad in de wereldwijde keuken

Korianderzaad wordt vaak gebruikt in de wereldwijde keuken, van Indiase curry's tot Mexicaanse salsa's. Hier zijn een paar manieren waarop je het kunt gebruiken:

  • Rooster de zaden en gebruik ze vervolgens om gerechten op smaak te brengen
  • Maal de zaden tot een poeder en gebruik het als kruidenmix
  • Week de zaden in water en gebruik de zoete en citrusachtige smaak om drankjes op smaak te brengen

Recepten met korianderzaad

En nu wil je vast weten hoe je korianderzaad makkelijk in je eigen keuken kunt gebruiken. Hieronder delen we enkele heerlijke en originele recepten:

Kip Tikka Masala
  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 ui, gehakt
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 4 kipfilets, in stukjes
  • 400ml tomatenblokjes
  • 200ml kokosmelk
  • Zout en peper naar smaak

Rooster de korianderzaadjes en maal ze vervolgens tot een fijn poeder. Meng het poeder met de paprikapoeder, komijn en kurkuma. Voeg dit mengsel toe aan een pan met de ui en knoflook. Voeg dan de kipfilets toe. Bak alles goed door. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Laat het geheel een paar minuten pruttelen. Voeg dan de kokosmelk toe en laat alles nog 10-15 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met rijst en groenten.

Marokkaanse wortelsoep
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 500g wortels, in stukjes gesneden
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 stukje gember van 2 cm, fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak

Rooster de korianderzaadjes en maal ze vervolgens grof. Bak de knoflook en ui in een pan. Voeg dan de wortels toe en laat alles bakken. Voeg de kippenbouillon en gember toe. Laat alles koken totdat de wortels zacht zijn. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met brood.

Zo, dat was het! Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan om korianderzaad te gebruiken in je eigen keuken en weet je nu alles over de bijzondere culinaire waarde van dit bijzondere kruid. Eet smakelijk!